BiografiBiografi

Anders Karlsmark

Gitarrist, sångare, basist, kompositör och producent.

Grundare av  Commando M Pigg, ett av postpunkens mest omskrivna band.


Anders Karlsmark föddes i Bromma och växte upp i Vällingby och i Vasastan i Stockholm. Musikintresset tändes när han i slutet på 1960-talet såg den amerikanske rockgitarristen Jimi Hendrix elda upp sin gitarr i tv.


Han började spela akustisk gitarr redan som barn och som tonåring, i en tid då proggen florerade, lärde han sig musik genom att lyssna och härma och göra egna låtar och texter.

Anders startade sitt första band i fjärdeklass, men det var först i högstadiet som han fick spela el-gitarr med bluesbandet, ”Projekt”.


Efter gymnasiet träffade Karlsmark Björn Wallgren och

kom med i hans band, "Kulan Band". När Kulan Band splittrades blev Björn gitarrist i Karlsmarks nya band, Commando M. Pigg.


Sommaren 1980 startade Anders Karlsmark och Svante Fregert Commando M. Pigg i det rivningsfärdiga hippiekollektivet Kulan på Götgatan i Stockholm. Trummor, bas och en gitarr på rundgång.  Snart kom Eva Sonesson som Anders kände från deras helg-jobb på SJ.

1982 kom Peter Puders från Lund  och publiken blev större när andra plattan ”Mot stjärnorna” kom 1983.


Commando M Pigg turnerade under dessa år i början av 80-talet runt Skandinavien med ett växande rykte som ett explosivt liveband.

Åren 1986-90 släppte Commando tre engelska album och turnerade frekvent i Tyskland, Schweiz, England och USA. 1990 lade sig bandet i träda fram till 2005. Comeback-albumet ”När dom dumma har fest” släpptes i april 2015.


Karlsmark flyttade från Stockholm till Göteborg hösten -91 och bildade maskin-rockbandet Submachines tillsammans med Per Dahlberg. Anders blev kvar i Göteborg i sju år och gjorde sin första soloskiva ”Karlsmark” där 1994.

Han hann med att spela i ett flertal konstellationer, bl.a. med kult-bandet KMFLR, innan han flyttade tillbaka till Stockholm 1998.


Efter att alltid varit innerstadsbo så flyttade Karlsmark ut i skogen runt Huddinge, byggde en inspelningsstudio och startade skivbolaget Ögla. Han spelade in och producerade det andra soloalbumet ”Gonnabyeme” på det egna bolaget 2005.


Tillsammans med sångerskan Maya de Vesque bildade han opera/rock exprimentet defiXions 2010. defiXions debutalbum släpptes 2012 och samma år bildades Ögla kulturförening.

Efter fem års verksamhet har Ögla blivit en betydande förening i Huddinges kulturliv, där Anders som ordförande belönades med Huddinges stora kulturpris 2017.


Karlsmark har en ganska stor roll i den dansk-svenska filmen ”Sverige är fantastiskt” 2014. Han spelar rollen som Johnny, en ganska misslyckad figur med stora drömmar om att tillverka ekologiskt antidepressivörtmedicin. Andra affischnamn är Björn Kjellman och Lia Boysen.


2017 medverkar han i SVT:s serie Eran som handlar om den svenska punkens historia. Karlsmark släpper nu sin första singel på svenska, ”Den sista goda människan” i april 2018.

Presstext

"Den Sista Goda Människan"

Anders Karlsmark är sångare, låtskrivare, gitarrist och en av grundarna till bandet Commando M. Pigg.


Commando gjorde comeback 2015 med albumet ”När dom dumma har fest” som blev en kritikersuccé.

Singeln ”En sån mänska” gick in på SR P4´s spellista.

2015-16 turnerade de runt om i Sverige.


Karlsmark har producerat och släppt två soloalbum på engelska, Karlsmark -94 och Gonnabyeme 2005.

Nu släpper Anders Karlsmark sin första singel på svenska med text av Måns Edwall, ”Den Sista Goda Människan”.


Sången är en rapport från fronten om ett hot som på en gång är kusligt verkligt – just nu. Och samtidigt en svart legend som någon vill sälja - till varje pris.

Sången är ett nej, hoppets trotsiga sista utväg. Frågan är: finns den sista goda människan inom oss?


Låten bär på en stor sorg då både Måns Edwall och Commando-gitarristen Peter Puders har avlidit under inspelningstiden. Puders spelade in de sista gitarrfigurerna till ”Den Sista Goda Människan” en vecka innan han gick bort i september 2017.


Anders och Puders pratade i och med Commandos återförening om att skriva och spela in musik i många år till.

Nu blev det inte så. Singelsläppet är en hyllning till två extraordinära musiker och konstnärer.


Det har varit en svår tid, men med stor hjälp av producenten Nille Perned som spelar gitarr och synt på låten har ”Den Sista Goda Människan” färdigställts. Johannes Nordell spelar trummor.

Videon har gjorts av David Nord.


Anders är också aktuell som medverkande i SVT´s serie Eran, som handlar om musiken och klimatet i Sverige mellan 1978-84.


Huddinge kommun gav Anders Karlsmark det stora kulturpriset 2017 med motiveringen:…”På ett innovativt vis mixar han det breda kulturuttrycket med det smala.


Foto: Cato Lein